Das Produkt wird in den Warenkorb gelegt.
38,00 лв.

Нефролепис

Нефролепис екзалтата е многогодишно тревисто растение, което у нас се отглежда като листнодекоративна саксийна култура. Произхожда от тропичните райони на Югоизточна Aзия. Образува подземно коренище, което носи на върха си розетка от листа. Листата са сложни, еднократно перести, силно удължени, големи. Достигат на дължина до 100 см, а на ширина- до 10 см. Освен това растенията образуват безлистни леторасти, покрити с люспи. 

Нефролеписът е една от най-разпространените папрати. Нефролеписът обича проветриво място, но без въздушни течения. Подходящо място – източен или западен прозорец.

Някои видове:

Nephrolepis exaltata – с тесни петури, достигащи над 1 м дължина. Произхожда от австралийските и новозеландските гори и Япония.
Растенията от този род са големи наземни или епифитни тревисти. Коренищата са къси, вертикални, носещи на върха розетка от листа. На коренището се образуват наземни безлистни, покрити с люспи, вкореняващи се клонки, даващи начало на нови растения. Листата са мечовидни, едноперести, светло зелени, дълги до 70 см. От долната им страна се образуват соруси (групички спорангии).
Nephrolepis exaltata bostoniensis – с по-къси петури и по-издържлива. често се отглежда в оранжерии и като стайно растение. Създадени са много хибридни форми, които се различават по степента на разчлененост на сегментите. Листата се използват често за украса на букети от рязан цвят. 
Nephrolepis exaltata Gloriosa – със ситно назъбени листа
Nephrolepis Roosveltii – със ситно назъбени листа
Nephrolepis cordata – с почти жълти листа

Отглеждане:

Температура:
лятото около 20 градуса, зимата – около 14o, минимална температура – 13 градуса. По принцип не е капризен към температура. 

Светлина:
Обича светлина, полу-сянка или непряка слънчева светлина.

Пръскане:
Нужно е да се пръска често и обилно.

Влажност:
Иска висока въздушна влажност!

Торене:
Торете на пролет и лято (от март до октомври) – всяка седмица 

Пресаждане:
За младите растения пресаждането е необходимо всяка година. За по-старите то се извършва веднъж на 3 години. Когато няма място в саксията, коренището се разделя в рохкава хумусна почва.

Размножаване: 
Размножава се в рохкава хумусна почва по два начина:
- Чрез издънки;
- Чрез разделяне на коренището.

Вредители:
Може да бъде нападнато от Акари и Щитоносни въшки. 

Опасности:
- Пряка слънчева светлина;
- Въздушни течения;
- Сух въздух. 

Нефролеписът не понася пръскане с химически средства. Ако това е особено наложително, след като се напръска растението, изчаква се да засъхне и се облива добре с топла вода.

Проблеми:
- Ако листата жълтеят, появяват се кафяви петна, причината може да е прекалено висока температура – над 25о, нередовно или недостатъчно поливане;
- Ако листата жълтеят и растението не расте – ниска въздушна влажност;
- Ако листата са бледи, полупрозрачни, вяли – прекалено силна слънчева светлина;
- Ако краищата на листата жълтеят или изсъхват, растението не расте или расте лошо – недостатъчно подхранване, прекалено малка или прекалено голяма саксия;
- Ако листата жълтеят, кафенеят, сбръчкват се, и опадват – прекалено ниска температура, хладно течение, поливане със студена, твърда или хлорирана вода.

Ако състоянието на растението се влоши независимо по какви причини, листата се изрязват почти до основи и саксията се държи на топло и влажно до появата на нова зеленина.
Preis:38,00 лв.
Bitte auswählen: