Продуктът е успешно добавен в количката
72,00 лв.

Спатифилум ( голям )

Спатифилумът е красиво стайно растение, което се среща в много домове. Познато е още с другото си име – лилия на мира. От какви грижи се нуждае спатифилумът и за какво трябва да внимавате с цветето?

Спатифилумът, или още лилия на мира и цвете на мира, не е от семейството на лилиите, но заради нежните му цветове и символиката, която носи, цветарите са го кръстили по този начин. Казват, че спатифилум у дома помага за хармонизиране на отношенията между членовете на семейството, действа успокояващо и има способността да пречиства въздуха от вредни вещества.

Растението идва от земите на Колумбия, Венецуела и тропическите гори на Азия. Съществуват над 40 вида спатифилум, като повече от тях достигат средно до 60см височина. Растението има дълги, тъмнозелени, лъскави листа, сред които се появяват красиви бели цветове с приятен аромат. С подходящите грижи спатифилумът може да цъфти целогодишно.

Грижи за спатифилума

Като цяло спатифилумът не е капризен и взискателен. Ако веднъж научите неговите „условия“, може да сте спокойни, че няма да имате проблеми с него.

Поливане:

Спатифилумът изисква по-висока влажност на въздуха и по-често поливане, особено през периода на цъфтеж. Затова някои го слагат в стъклена купа, пълна с вода. Други просто го поливат по-обилно. През зимата е достатъчно веднъж седмично.

Светлина:

Растението издържа на сянка, но по-добре го дръжте на някое полусенчесто място. Не бива да го излагате на пряка слънчева светлина, защото може да се разболее. Имайте предвид обаче, че ако сте го разположили на прекалено скрито и тъмно, цветето няма да цъфти често. През зимата го дръжте в близост до прозореца, но внимавайте да не е на течение.

Почва:

Лилията на мира предпочита богата на органични вещества почва. Може да се тори само когато пръстта е влажна.

Температура: 

Спатифилумът обича по-топлите места. Гледайте температурата на въздуха да не пада под 16 градуса, но и да не надвишава 30.

Пресаждане и размножаване:

Пресаждането на лилията на мира се извършва на пролет, а размножаването, което става с помощта на издънки – от април до август. Може да размножавате спатифилума и чрез семена.

Други:

Оглеждайте се за вредители, защото спатифилумът изглежда особено „апетитен“ за листни въшки и акари. 

Отстранявайте прецъфтелите цветове и изсъхналите стъбла до основи:

Ако видите, че листата на растението пожълтяват или губят лъскавината си, значи му е прекалено светло.

В случай, че цветето не цъфти, проблемът може да е в липсата на достатъчно хранителни вещества в почвата или на светлина. 

Периодично пулверизирайте въдуха, за да осигурите на спатифилума необходимата влажност.

Когато цветето цъфне, може да откъснете цвета му – във ваза той може да издържи няколко седмици.

Базова цена:72,00 лв.
Моля, изберете: