Продуктът е успешно добавен в количката
20,00 лв.

Аглаонема

Аглаонема е листно-декоративно растение, което се среща в много домове. Причината - има ефектна украска и се отглежда много лесно. Вижте как да си отгледате аглаонема, позната още като сребърна царица.

Аглаонема отблизо

Аглаонема е листно-декоративно растение, което идва от Индонезия. Предпочитано е за стайната градина, защото е много издръжливо и не е капризно. Листата са големи, тъмнозелени със сребристи шарки, затова цветето е познато още като Сребърна царица. Цъфти с цветчета, подобни на тези на спатифилиума, които по-късно могат да дадат плодчета в червено и оранжево.

Тъй като е роднина на дифенбахията, често е бъркана с нея. Всъщност аглаонемата се отличава с по-тънки листа, по-дълъг цъфтеж, дава плодчета, а на вид може да я оприличите на малко храстче.

Имайте предвид, че расте бавно, затова трябва да сте по-търпеливи.

Как да си отгледате аглаонема?

Поливане

Поливайте растението редовно през периода пролет-есен и намалете дозата през зимата. Винаги проверявайте почвата преди да полеете - тя не трябва да е нито засъхнала, нито прекалено влажна. Важно е целогодишно да пулверизирате листата и винаги да поливате само с престояла вода.

Светлина

Аглаонемата не е капризна, когато става дума за светлина. Тя може да се отглежда и на по-тъмни места, затова често е поставяна в ъглите на стаите. Трябва да се пази от директни слънчеви лъчи, особено през лятото. Предпочита нормална стайна температура - между 18 и 22 градуса. Важно е да не бъде оставяна на течение, както и саксията да не бъде поставяна на пода, защото корените изстиват и се разболяват.

Почва

Цветето изисква рохкава и добре дренирана почва. Идеална за целта е комбинацията от градинска почва, листовка, чимовка и торф. Препоръчително е да наторявате растението през периода пролет-есен, като това трябва да става два пъти месечно с тор за рододендрони. Пресаждането става напролет през три години.

Размножаване

Размножаването при аглаонемата също не е проблем. Става напролет с помощта на резници, които първо се поставят във вода, докато пуснат корени, а след това се засаждат в саксия.

Други

Листата са добър източник на информация за това как се грижите за растението, така че следете за промени във вида им. Важно е също редовно да забърсвате листата от домашен прах.

 

Базова цена:20,00 лв.
Моля, изберете: