Продуктът е успешно добавен в количката
30,00 лв.

Орхидея Фаленопсис ( Phalaenopsis )

  • Марка: Цветя AIRY
  • Кат. номер: 1

Условия за отглеждане на орхидея Фаленопсис

Повечето орхидеи Фаленопсис, с които можем да се сдобием от пазара са селективно утвърдени за отглеждане в домашни условия.  Когато ние се чувстваме добре – и на Фаленопсиса му е добре. В стайни условия орхидея Фаленопсис расте в саксии, най-често прозрачни. Прозрачните пластмасови саксии се използват за контрол на влажността на сместа, за наблюаение на състоянието на кореновата система и най-вече – да достига светлина до корените, чрез които също фотосентизира растението. В практиката много любители с успех отглеждат този вид орхидеи и в плътни, непрозрачни саксии. Доверете се при избора на съд главно на такъв, чрез който достъп на свеж въздух до корените е свободен. Като цяло, подходящите саксии (за орхидеи фаленопсис), са AIRY.

Голяма част от видовете и хибридите на Фаленопсиса се гледат при относителна влажност на въздуха 40-50%. За локалното увеличаване на влажността в саксиите, същите се оставят в съд с керамзит. Полезно е и пръскането на въздуха около листата. Трябва да не попада вода в пазвите на листата, което предизвиква загниване на розетката на растението.

Повечето видове и хибриди се отнасят към топлите температурни групи. През зимата и лятото, за тях благоприятната температура е 22-25°C, а през нощта не по-ниска от 21°C. Добрия цъфтеж се постига, като разликата между дневните и нощни температури не е повече от 5-10°C. В противен случай цветоноса може да изсъхне.

Почва, торове и пресаждане

Oрхидея в керамзит

Субстрата за Фаленопсиса и почвата за орхидеи , в повечето случаи се приготвя от смес на едри късчета кора от бор, кокосови влакна, мъх и др. Подхранвайте със специална тор за орхидеи , веднъж на 4 седмици. Пресаждане се извършва един път на около 2 години, след прецъфтяване. Не се притеснявайте за корените, ако ви се струва, че им е тесничко в саксията. При пресаждането корените се увреждат, растението се адаптира трудно. Пресаждайте ако прецените, че субстрата се разпада или има нашественици и/или гниене. След като пресадите не поливайте поне 2-3 дни.
За поддръжка на листата на орхидеята, е добре да се почистват с памучен тампон, напоен с лимонов сок.

Базова цена:30,00 лв.
Моля, изберете: