Продуктът е успешно добавен в количката
50,00 лв. 39,00 лв.

Монстера ( Monstera adansonii ) ( малка )

  • Марка: Цветя AIRY
  • Кат. номер: 2

М. делисиоза е любимо растение от години. При правилни грижи младите растения (понякога погрешно продавани като филодендрон пертузум) скоро развиват големи листа, които са перфорирани и дълбоко врязани. Нужна е здрава подпора, тъй като стъблата достигат дължина (височина) 6 м. Ако искате да имате високо растение с гигантски листа, трябва да се грижите за въздушните корени - заравяйте ги в почвата или използвайте тръба с мъх. През зимата е много важно да осигурите добро осветление. Ако няма достатъчно светлина, монстерата развива малки листа и тънки дълги листни дръжки. На плътна сянка растението спира да расте.

Монстерите се отглеждат лесно и нямат специални изисквания. Но белите присъцветни листа и плодовете, които се ядат, ще се появят само при отглежданите в остъклена градина или оранжерия растения.

Видове
М. делисиоза е видът, отглеждан като стайно растение. С подходящи грижи листата ще достигнат гигантски размери - диаметър над 45 см.

Вариегата има бели и кремави линии или петна по листата - по-пъстри, но не задължително по-ефектни. Ако мястото ви е ограничено, спрете се на компактния сорт borsigiana или Mini.

Температура: умерено топло - минимална 10ºС през зимата; активното нарастване започва при температура 18ºС.

Светлина: предпазвайте от пряката слънчева светлина; изберете умерено осветено място или лека сянка.

Вода: през зимата почвата трябва да е леко влажна - в никакъв случай да не е мокра; през останалата част от годината поливайте обилно, но между отделните поливания почвата трябва да просъхва.

Влажност на въздуха: пулверизирайте листата, ако стаята е отоплена; от време на време измивайте и полирайте големите листа.

Пресаждане: напролет, на всеки две години пресаждайте в по-голяма саксия.

Размножаване: когато стъблото стане твърде дълго, през лятото отрежете върха точно под въздушен корен; засадете резника с въздушния корен; родителят ще продължи да расте; може да размножавате чрез въздушна отводка.

Базова цена:39,00 лв.
Моля, изберете: